Poolträning: Boosta din kondition!

Träna i pool

Har du en pool i trädgården och funderar på hur du kan använda den för mer än bara avkoppling och lek? Då är den här artikeln för dig! Poolträning är inte bara för simmare eller de som har tillgång till stora simbassänger. Med rätt övningar kan du faktiskt förbättra din kondition direkt i din egen trädgårdspool. Låt oss dyka in i ämnet!

Varför poolträning i trädgården?

Att ha en pool i trädgården är en lyx som många drömmer om, men det är också en fantastisk resurs för träning. Vatten ger naturlig motstånd och är skonsamt mot leder och muskler, vilket gör det till en utmärkt träningsmiljö. Dessutom är det otroligt bekvämt att bara kunna stiga ut i trädgården när du vill träna.

Utrustning du behöver

För att få ut det mesta av din poolträning bör du ha en pool som är tillräckligt stor för att röra dig fritt i. Djupet bör vara sådant att du kan stå med huvudet ovanför vattenytan. Några träningsredskap som kan vara användbara inkluderar vattenhantlar, flytbälten och eventuellt en vattentät klocka för att hålla koll på tiden.

Övningar för att boosta konditionen

Cardio-övningar

 • Vattenjogging: Jogga på stället i vattnet. Försök att hålla en jämn takt.
 • Vattenaerobics: Kombinera olika rörelser som höga knän och sparkar för en intensiv cardio-session.
 • Snabba simturer: Om din pool är tillräckligt stor, simma snabbt fram och tillbaka. Om du har JetStream så funkar simning även i mindre pooler.

Styrkeövningar

 • Vattenplankor: Håll en planka i vattnet för att engagera din core.
 • Vattenlyft med hantlar: Använd vattenhantlar för att göra bicepscurls och tricepsextensioner.
 • Benövningar: Prova vattenknäböj och vattenutfall för att stärka benmusklerna.

Flexibilitetsövningar

 • Vattenstretching: Använd vattnets motstånd för att sträcka ut musklerna.
 • Vattenyoga: Utför enkla yogaövningar som “trädpositionen” och “krigaren” i vattnet.

Träningsprogram

Ett exempel på en 30-minuters träningsrutin kan vara:

 1. Uppvärmning: 5 minuter av vattenjogging
 2. Cardio: 10 minuter av vattenaerobics
 3. Styrka: 10 minuter av blandade styrkeövningar
 4. Flexibilitet: 5 minuter av vattenstretching

Säkerhet och förberedelser

Glöm inte att värma upp innan du börjar och att varva ner efteråt. Det är också viktigt att hålla koll på hur du mår under träningen för att undvika överansträngning eller skador.

Mätning av framsteg

För att se hur du förbättrar dig över tid kan du använda en vattentät klocka eller träningsapp som mäter tid och hjärtfrekvens. Detta ger dig en bra indikation på din konditionsnivå.

Rekommendationer och tips

För bästa resultat rekommenderas det att du tränar i poolen minst 3 gånger i veckan. Anpassa övningarna efter ditt eget behov och mål, och tveka inte att konsultera en träningscoach för personlig vägledning. Se även över dina matvanor och komplettera med kosttillskott vid behov.

Poolträning i trädgården är inte bara roligt, det är också en effektiv och skonsam form av träning. Med rätt övningar och utrustning kan du boosta din kondition och förbättra din hälsa direkt i din egen trädgård. Så varför inte ta ett dopp och komma igång med din träning idag?

Nu när du har alla verktyg och tips du behöver, är det dags att göra din trädgårdspool till din personliga träningsarena. Lycka till!